2012 Fall Home Tour Preview II
PDF Print E-mail
Barberry Dr. - Stevens Park Village



The Stevens Park Village neighborhood is the location of this home, which is a cottage built in the 1940s. It has 1,250 square-feet and originally had the typical 2 bedrooms and one bath layout of the post-war era. In the January edition of D Magazine, this house was featured in a multi-page write up and called a “small marvel”. The owners are professional designers and decorators who at first thought to restore a deteriorated house to sell, but after using their expertise to produce such a delightful product, decided that it was their dream home and kept it for themselves.



On entering the living room, you will notice that it is filled with art, some of which was painted by one of the owners. The walls are covered with grass cloth and the ceiling is painted Wyeth blue. The original fire place is still there, but a beautiful sculptured tile surround is now installed. Those tiles came from a job and as found objects joined many others used throughout the home by the practical owners.
The archway into the dining room has been squared and enlarged. Rather than close in one of the windows, it has been covered by a very interesting large painting. The kitchen has been totally gutted and reconstructed. Walls were moved to make space for a second bath, hall and wall of built in cabinets and drawers. Horizontal bead board has been used throughout the house. The small kitchen is now totally open to the dining room and arranged to be super-efficient. Every modern convenience has been installed with many built-in cabinets, stainless steel appliances and granite countertops. Shipboard lighting gives an industrial atmosphere to the kitchen.



In the master bedroom, a wall with multiple windows has been covered with a light-blocking curtain to make a backdrop for the bed. The second bedroom can be totally separated from the rest of the house and has been fitted with a comfortable sofa bed and chair to offer a private corner for company. The attached garage has been completely reconstructed to make a professional office with all necessary electronic and drafting equipment for the owners’ international design business.



The rear garden has been designed by the owners who paid attention to the use of grasses and shrubs that are drought resistant. Since there is shade, plants such as variegated privet, Russian olive, Chinese fringe flower, liriope and bamboo have been used. A deck provides a very inviting location for outdoor dining and relaxation. A small rear shed is being revamped to provide a studio for the artist in residence. You will have noticed the water-wise front garden on arrival which features native grasses and agave.